Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

~Μέλλον~ Μαλιούφα Γλυκερία - Γ2



Το μέλλον είναι σαν ένας άγνωστος Δρόμος
που μπορείς να ανακαλύψεις
μόνο αν επιστευτείς τις επιλογές σου...

Γλυκερία Μαλιούφα - Γ2

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Ηθικές Αξίες Μαθητών - στα πλαίσια του μαθήματος Σ.Ε.Π





Το κάθε μάθημα είναι μία αφορμή για Διδαχή Ζωής. Πιαστήκαμε από το αντικείμενο που πραγματεύεται το μάθημα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, που στρέφει το βλέμμα των μαθητών στο μέλλον, και οι μαθητές κλήθηκαν να προβούν σε μία αυτοαξιολόγηση, ώστε να εντοπίσουν τα Υλικά του Εαυτού τους πάνω στα οποία θα χτίσουν ΖΩΗ.

Μία παράμετρος αυτοαξιολόγησης που θίξαμε, ζητούσε να καταγραφούν οι ηθικές Αξίες πάνω στις οποίες ο μαθητής ορίζει τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ των επιλογών του. Η κοινωνία σήμερα συνηθίζει να καταδικάζει την Ηθική των Νέων. Εκείνοι μας αποστομώνουν.

Σκεφτήκαμε, λοιπόν, πως είναι η Ώρα να μιλήσουν τα νέα παιδιά για τον Εαυτό τους. Ακολουθούν οι ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ πάνω στις οποίες οι μαθητές του τμήματος Γ4 οραματίζονται να θεμελιώσουν τη ΖΩΗ τους.

Το υλικό με τις χειρόγραφες εργασίες το κρατώ με φροντίδα κι επιμέλεια στο συρτάρι μου. Θα το επιστρέψω στους μαθητές σε ....χχχμμμμ.... 15 χρόνια {Είμαστε τολμηροί και θέτουμε μακροχρόνιους στόχους και την ελπίδα να είμαστε όλοι καλά ως τότε...}. Τότε θα λάβουν οι μαθητές ένα "ΓΡΑΜΜΑ" με αποστολέα τον Έφηβο Εαυτό τους,στα 15, και θα τους δοθεί η ευκαιρία να προβούν σε νέα Αξιολόγηση Ζωής και Εαυτού.

Ακολουθούν χωρίς σειρά προτεραιότητας οι Ηθικές Αξίες που αναφέρθηκαν:

Δικαιοσύνη, Ισότητα, Ειρήνη, Ελευθερία, Παιδεία, 
Σεβασμός στον Συνάνθρωπο,
Αλληλεγγύη, Υπεράσπιση Δικαιωμάτων, Οικογένεια, 
Σεβασμός στην παράδοση, Αγάπη, Ειλικρίνεια, Αυτοπειθαρχία, 
Ανεξαρτησία, Εντιμότητα, Μόρφωση, Ασφάλεια, 
Αξιοπρέπεια, Τιμιότητα, Πίστη

Αυτό είναι το στίγμα της Ψυχής των μαθητών του Γ4 της σχολικής χρονιάς 2012-13. 
Μέχρι σήμερα οι βασικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τη συνείδηση του μαθητή είναι η Οικογένειά του και το Σχολείο. Εύχομαι με την ίδια φροντίδα και έγνοια ΥΠΕΡ του Ανθρώπου να τους αντιμετωπίσει στο μέλλον και η Κοινωνία, χωρίς να τολμήσει να διαβρώσει τον πολύτιμο Θησαυρό συνειδήσεων που παραδίδουμε στα χέρια της.


Κάκια Παυλίδου - ΠΕ19