Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Πρόσκληση Κατάθεσης Προσφοράς Πρακτορείων για Εκδρομή


Παρακαλούνται τα πρακτορεία ταξιδίων να καταθέσουν έως 12-11-2013 τις προσφορές τους για την επίσκεψη που προγραμματίζει το σχολείο μας στο σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών.

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ομιλία για τον Μακεδονικό Αγώνα - Μικροπούλου Γιούλη ΠΕ02





Την Παρασκευή  18 Οκτωβρίου  εορτάσθηκε σε όλα τα σχολεία της χώρας η επέτειος του Μακεδονικού αγώνα. Το σχολείο μας , τιμώντας την επέτειο , αφιέρωσε την 1η ώρα του διδακτικού προγράμματος  στην ενημέρωση των μαθητών  σχετικά με το σημαντικό αυτό κεφάλαιο της τοπικής μας ιστορίας.

Την εκφώνηση ομιλίας ανέλαβε η καθηγήτρια κ. Μικροπούλου Γεωργία, φιλόλογος, η οποία  αφού αναφέρθηκε σύντομα στην ιστορία της Μακεδονίας των αρχών του 1900 και στις προσπάθειες για απελευθέρωση , εστίασε  στον διμέτωπο αγώνα των Μακεδόνων κατά των Τούρκων κατακτητών και των Βουλγάρων, που κατά το 1904-1908 πήρε την αιματηρή μορφή του Μακεδονικού Αγώνα. Ιδιαίτερη  αναφορά έγινε στο ρόλο που έπαιξε ο Βάλτος των Γιαννιτσών, ο οποίος  αποτέλεσε το επίκεντρο του Μακεδονικού  αγώνα , σε θρυλικές μορφές του αγώνα , όπως ο Παύλος Μελάς και ο καπετάν Άγρας καθώς και σε ντόπιους Μακεδονομάχους, όπως ο Γκόνος Γιώτας, ο ο οπλαρχηγός Ιωάννης Βελούλας ,ο Δημοσθένης Βαφόπουλος, ο Διονύσιος Γιώτας, ο Αριστείδης Δοβαντζής, ο Αντώνιος  Κασάπης, ο  Χρήστος Διδασκάλου ,ο Χρήστος Χατζηδημητρίου και οι ιερείς Δημήτριος Οικονόμου και Αργύριος Παπαργυρίου .

Επιπλέον, η ομιλήτρια μίλησε για την ανάγκη να δοθεί ένας νέος ιδεολογικός αυτή τη φορά αγώνας απέναντι σε επίδοξους γείτονες  μας , που επί χρόνια προσπαθούν να καπηλευτούν τα ιστορικά  μας δικαιώματα πάνω στο όνομα της Μακεδονίας και τόνισε το ρόλο που καλείται να αναλάβει το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί  προς αυτή την κατεύθυνση.

Η  ομιλία τελείωσε με αναφορά στα λόγια του αειμνήστου αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου   το 2007 στο μνημείο του Άγρα:

«καλό θα ήταν όλοι οι Έλληνες, σαν έρχονται εις την Μακεδονία,  να προσέχουνε που πατάνε
Γιατί σε κάθε βήμα μπορεί να πατήσεις χώμα ιερό
μπορείς να πατήσεις έναν τάφο
μπορεί να πατήσεις ένα λείψανο.

Είναι διάσπαρτος ο τόπος από  ΘΥΣΙΑ».