Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Ποδηλατείν - Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα σχ. έτος 2012-13

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα του 2ου Γυμνασίου Γιαννιτσών
«Ποδηλατείν στην Τέχνη, Ποδηλάτες-Τεχνηλάτες».


Υπεύθυνοι καθηγητές: Βασιλειάδης Ιωάννης, Γακίδου Ειρήνη, Μικροπούλου Γεωργία, Χρυσανθίδου Λεμονιά

  
Τη φετινή χρονιά ολοκληρώσαμε το περιβαλλοντικό μας πρόγραμμα «Ποδηλατείν στην Τέχνη». Ήταν μια όμορφη, διετής ποδηλατική διαδρομή με πολλούς σταθμούς και αρκετά εμπόδια, που τα ξεπεράσαμε με φαντασία και αισιόδοξη διάθεση, με επιμονή και πείσμα. Δουλέψαμε στο πλαίσιο που μας όριζε το «Χρυσοπράσινο Φύλλο», το διετές περιβαλλοντικό πρόγραμμα συνεργασίας και ανταλλαγών με σχολεία της Κύπρου.

  Την πρώτη χρονιά ετοιμάσαμε το κύριο μέρος του υλικού μας: Γίναμε «Ποδηλάτες-Τεχνηλάτες», καταγράψαμε την παρουσία του ποδηλάτου σε διάφορες μορφές Τέχνης και εκδώσαμε ένα ηλεκτρονικό ποδηλατικό περιοδικό, το «Ποδηλαteen», με ποικίλα ποδηλατικά θέματα, δοσμένα με χιούμορ και παιγνιώδη διάθεση, με σταυρόλεξα παντός τύπου, κρυπτόλεξα, σκανδιναβικά, κουίζ, σπαζοκεφαλιές και αναγραμματισμούς, ανέκδοτα και ποδηλατικές ιστορίες δικές μας και από το διαδίκτυο, ποιήματα άλλων και δικά μας καθώς και εικαστικές δημιουργίες μας: ζωγραφικά έργα, σκίτσα, γλυπτά και ανάγλυφα, φωτογραφίες, αφίσες και ποδηλατικά συνθήματα.


  Πρωταγωνιστήσαμε και στο δικό μας πρωτότυπο βιντεάκι, κινητοποιώντας όλο το σχολείο, για να σχηματίσουμε με τα σώματά μας στην αυλή του σχολείου την εικόνα ενός γιγάντιου ποδηλάτου…
  


  Η φετινή χρονιά, στο ξεκίνημά της, μας βρήκε να ετοιμάζουμε τις λεπτομέρειες του ταξιδιού μας στην Κύπρο. Εμπλουτίσαμε το υλικό μας, το επιμεληθήκαμε, σκεφτήκαμε πρωτότυπες ιδέες για την παρουσίασή του στους Κύπριους συμμαθητές μας και, παράλληλα, αρχίσαμε να καταρτίζουμε το πρόγραμμα φιλοξενίας στην πόλη μας του σχολείου από την Κύπρο, του Γυμνασίου Παραλιμνίου, ενόψει και της δικής του επίσκεψης τη φετινή άνοιξη.
  Προς απογοήτευση όλων, όμως, η οικονομική κρίση που έφτασε και στη Μεγαλόνησο αποθάρρυνε τους Κύπριους φίλους μας και τους οδήγησε στη ματαίωση του ταξιδιού τους στη χώρα μας. Έτσι το πρόγραμμα ανταλλαγής και αμοιβαίας φιλοξενίας ακυρώθηκε. Η αρνητική αυτή εξέλιξη είναι αλήθεια ότι μας κλόνισε προς στιγμή, αλλά δεν ήταν αρκετή για να χάσουμε το κέφι και τη δημιουργική μας διάθεση. Εφόσον υπήρχαν ακόμη χρονικά περιθώρια προγραμματίσαμε μια νέα δράση, την επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Αργυρούπολη της Αττικής, που είναι και το συντονιστικό όργανο για τα σχολεία του «Χρυσοπράσινου Φύλλου». 

H εκπαιδευτική επίσκεψη έγινε το Μάρτιο και η τριήμερη εκδρομή μας στην Αθήνα συνδυάστηκε με ξενάγηση στο Αττικό Πάρκο και την παρακολούθηση παραστάσεων στο θέατρο και στο Ευγενίδειο Πλανητάριο. Η φιλοξενία του ΚΠΕ Αργυρούπολης μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε εκεί ήταν από τα καλύτερα. Η πορεία μας έφτασε αισίως στο τέλος της και λίγο πριν από το Πάσχα παρουσιάσαμε στους συμμαθητές μας των άλλων σχολείων το σύνολο της δουλειάς μας, σε εκδήλωση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών. Το χειροκρότημα που αποσπάσαμε ήταν η αναγνώριση της προσπάθειας και η ανταμοιβή των κόπων μας και μας δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια συμμετέχοντας σε ανάλογα προγράμματα.

Στους συνδέσμους που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τη δουλειά μας:
1. Μπορείτε να κατεβάσετε το περιοδικό που εκδώσαμε σε αρχείο pdf,
2. Να ξεφυλλίσετε το ίδιο περιοδικό στο youtube,
3. Να παρακολουθήσετε το βίντεο με το ποδήλατο που σχηματίσαμε με τα σώματά μας.




Μαθητές που πήραν μέρος στο πρόγραμμα κατά το σχ. Έτος 2012-13

Ασλανίδου Μαρία-Ιωάννα
Καραντζίκου Γεωργία
Βλάχου Ευδοκία
Λαμπριανίδης Αλέξανδρος
Κουτσούδη Στέλλα
Καρυπίδου Καλλιόπη
Κυριαζής Παύλος
Κωστίκα Μαρία
Τολούπη Ανθή
Ρετσιλά Μαριλένα
Παπαδοπούλου Μένια
Πιρπιλίτσης Θωμάς
Περπερίδου Ελένη
Μπισάρα Άνταμ
Μωυσιάδης Γιάννης
Τυφλοπούλου Αγγελική
Τσελεγγίδης Χρήστος
Χαραβητίδης Ανδρέας
Σπυρίδου Αρετή
Ταρασίδου Δέσποινα
Σάλλης Χρήστος
Χατζηασλανίδου Ελισάβετ
Τζήντρος Στέφανος
Μακρίδου Ελευθερία
Πλιόγκα Ιωάννα
Μουρατίδου Μαρία
Τεμπερεκίδου Δήμητρα
Τσαούσογλου Θεοδώρα
Σταμενίτου Αθανασία


Σιμήτη Παρασκευή

Ο Δημήτρης Πεχλιβανίδης και η Ισμήνη Τσιντονίδου συνεργάστηκαν στην τελική παρουσίαση του προγράμματος.


Εντυπώσεις μαθητών από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα του Σχολείου:

  Φέτος συμμετείχαμε για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο περιβαλλοντικό πρόγραμμα, το οποίο θα μας μείνει αξέχαστο, διότι οι εκπαιδευτικές εκδρομές μάς έκαναν πιο ώριμους όσον αφορά τη συμπεριφορά μας, αλλά πήραμε και νέες γνώσεις.  Ακόμα, θα ήθελα να πω πως γίναμε πιο υπεύθυνοι στην προστασία του περιβάλλοντος.
           Χατζηασλανίδου Ελισάβετ

  Αυτό το πρόγραμμα ήταν δραστήριο και αποτελεσματικό. Γνωρίσαμε και άλλα προγράμματα, δεθήκαμε και γίναμε μια ομάδα. Έτσι, όλοι μαζί, καταφέραμε να ευαισθητοποιήσουμε ένα ολόκληρο σχολείο, με το οποίο συνεργαστήκαμε για ένα καλύτερο και καθαρότερο μέλλον.
          Δέσποινα Ταρασίδου

  Φέτος ήταν η πρώτη μου χρονιά στο Γυμνάσιο. Συμμετείχα στην Περιβαλλοντική ομάδα, η οποία μου άφησε αξέχαστες αναμνήσεις. Όλες οι εκδηλώσεις, οι δραστηριότητες και οι εκδρομές ήταν καταπληκτικές. Μας έμαθαν πολλά πράγματα, κυρίως για το περιβάλλον, και το κυριότερο είναι ότι συνεργαστήκαμε όλοι μαζί, κάνοντας τη δική μας ομάδα.
    Αγγελική Τυφλοπούλου

  Μου άρεσε πολύ που συμμετείχα σε αυτό το πρόγραμμα της περιβαλλοντικής, καθώς οι δραστηριότητες ήταν πολύ δημιουργικές και ψυχαγωγικές. Η φετινή σχολική χρονιά θα μου μείνει αξέχαστη για όλα τα παραπάνω καθώς και για τις εκδηλώσεις, τις εκδρομές και για ό,τι άλλο καλό διοργανώσαμε.
       Παπαδοπούλου Χάιδω

  Από τη φετινή σχολική χρονιά θα μου μείνουν πολλές αναμνήσεις. Ιδιαίτερα, θα μου μείνουν αξέχαστες οι εκδρομές και οι εκδηλώσεις της περιβαλλοντικής, όπου εκεί, με τις πλάκες και τις συζητήσεις μας, δεθήκαμε και μάθαμε πολλά πράγματα ο ένας για τον άλλο.
    Μαριλένα Ρετσιλά

  Επίσκεψη στην πρωεύουσα, στην Α΄ Γυμνασίου, μόνη, χωρίς γονείς! Μια υπέροχη εμπειρία. Μουσείο, παράσταση Fame, Αττικό Πάρκο, Allou Fan Park. και Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Μια υπέροχη εμπειρία, ταξίδι, διασκέδαση, χαρά με συμμαθητές και καθηγητές. Να επαναληφθεί και του χρόνου.
   Τολούπη Ανθούλα


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις, Εντυπώσεις, Συμβουλές... Η κατάθεση της γνώμης σας θα μας βελτιώσει!