Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Τα λουλούδια της Χιροσίμα της Εντίτα Μόρρις



ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΌ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ:


Στις 6 Αυγούστου 1945 ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό τύπου Β-29 με την επιγραφή «Ενόλα Γκέι» έριξε πάνω από την ιαπωνική πόλη Χιροσίμα μία ατομική βόμβα, σκοτώνοντας..140.000 ανθρώπους.
Λίγα χρόνια μετά ένας νεαρός αμερικανός ανυποψίαστος για  το συνεχιζόμενο μαρτύριο των θυμάτων της Βόμβας μπαίνει οικότροφος σε ένα γιαπωνέζικο σπίτι. Σιγά σιγά αναπτύσσοντας δεσμούς με τα  μέλη της γιαπωνεζικης οικογένειας, ανακαλύπτει ότι ο καθένας τους βιώνει με διαφορετικό τρόπο το μαρτύριο της επιβίωσης από το ολοκαύτωμα:
Ο οικοδεσπότης του σπιτιού, ο Φούμιο, άρρωστος και λιποβαρής, υπομένειτη μοίρα του καρτερικά αποφεύγοντας να αποδώσει ευθύνες και κατηγορίες. Η γυναίκα του η Γιούκα παλεύει να κρατήσει την οικογένειά της όρθια και ταυτόχρονα να ξεπεράσει τους προσωπικούς της εφιάλτες. Κι ακόμη η Οχάτσου, η μικρή της αδερφή, ανύπαντρη και ερωτευμένη, βρίσκεται καταδικασμένη σε μία σχέση χωρίς μέλλον από το φόβο μιας πιθανής τερατογένεσης.
Οι ήρωες της Μόρρις ζουν κλεισμένοι στις τραγικές τους αναμνήσεις, μια ζωή ταπαινή και στερημένη. Δεν μπορούν να εργαστούν γιατί είναι άρρωστοι από τη ραδιενέργεια και πεθαίνουν. Δεν μπορούν να κάνουν όνειρα γιατί η ραδιενέργεια έχει καταστρέψει το μέλλον τους, καθώς και το μ έλλον πολλών, επόμενων γενεών. Ο ποταμός Ότα είναι ο μόνος τάφος που μπορούν να στολίσουν με λίγα λουλούδια εις μνήμην των δικών τους που χάθηκαν.
Τα λουλούδια της Χιροσίμα της Εντίτα Μόρρις είναι ένα μυθιστόρημα που αναδεικνύει την τραγική μοίρα όσων επέζησαν του  βομβαρδισμού από την ατομική βόμβα. άνω απ'όλα  όμως είναι ένα αδυσώπητο "κατηγορώ" κατά του πολέμου, που διαλύει τις ανθρώπινες σχέσεις και ζωές, ένα ηχηρό αίτημα για πανανθρώπινη ειρήνη. Ένα βιβλίο γραμμένο το 1965, σήμερα, με όσα συμβαίνουν στη Φουκοσίμα, φαίνεται περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.
Διαβάστε το, θα σας συγκλονίσει.

Γ. Μικροπούλου - Γ. Κωστάκη
Φιλόλογοι - Υπεύθυνες της σχολικής Βιβλιοθήκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις, Εντυπώσεις, Συμβουλές... Η κατάθεση της γνώμης σας θα μας βελτιώσει!